07 november 2017

Ruimte voor kleine dieren in aaibare geluidswal

Een geluidswal die energie opwekt, waarop planten en insecten leven, mooi is vormgegeven en geluid weert. De gemeente is gestart met de aanleg van een bijzonder geluidsscherm. Het is het fraaie resultaat van een nieuwe wijze van aanbesteden. De wal die wordt aangelegd langs een deel van de Nieuwe Bennebroekerweg (ter hoogte van de IJweg). De gemeente bepaalde de uitgangspunten van de 177 meter lange wal; de aannemer bedacht de uitvoering. Het aan de geluidswal grenzende woningbouwplan Zuiderhoeven in Hoofddorp krijgt hiermee de primeur.

Nieuwe aanpak
Hoe heeft de gemeente deze klus opgepakt? Doorgaans, als een geluidsscherm moet worden gemaakt, levert de aannemer een betonnen geluidsscherm. Want daarmee is het geluid geweerd. Na een aanbesteding voert de aannemer het project precies uit zoals de gemeente het werk heeft opgedragen. Deze bijzondere plek vroeg echter om een heel andere aanpak.

Aaibaar
De gedachte was: als toch energie, tijd en aandacht wordt gespendeerd aan de openbare ruimte, maak dan iets dat minimaal vijf functies vervult. Dat zorgt er in dit geval voor dat er een 'aaibaar' object komt. Daarom omschreef de gemeente wél precies aan welke voorwaarden het nieuwe geluidsscherm moest voldoen. Maar niet precies hoé de wal eruit moet gaan zien. Dit werd bewust opengelaten voor de creativiteit en de input van de ‘markt’. Het resultaat is veelbelovend. Daar komt bij dat de realisatie en het onderhoud van een duurzaam scherm niet heel veel duurder bleek dan een regulier scherm.



Veel functies
Het geluidsscherm krijgt vele functies. Op de eerste plaats weert de wand het geluid. Ook wordt er energie geleverd door zonnepanelen, genoeg voor ongeveer elf huishoudens. Verder verhoogt de wand de biodiversiteit want deze is niet van kaal beton met enkel een klimop. Het wordt een schanskorfconstructie met voldoende grondvocht zodat veel diverse planten er tegenaan en op kunnen groeien. Ook komen er kasten voor egels, vleermuizen en vogelkasten. Om het nog natuurlijker te maken, wordt gezorgd voor voldoende takkenrillen. Vanwege de biodiversiteit wordt de voet van de wand ingezaaid. De materialen die worden gebruikt zijn zoveel mogelijk biobased en/of recyclebaar.

In november worden de voorbereidende werkzaamheden getroffen en in het eerste kwartaal van 2018 moet de wand af zijn.

Een schets van de geluidswal langs de Nieuwe Bennebroekerweg. Tekening: Krinkels

 
terug naar overzicht


Deel dit