maandag 08 januari 2018
Tweede leven voor Haarlemmermeerse smartphones
Oude telefoons van medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer gaan sinds kort naar Closing the Loop (CTL). Dit bedrijf hergebruikt toestellen én geeft daar een garantie bij: het tweede leven van de telefoon leidt niet tot meer elektronisch afval in ontwikkelingslanden. De markt voor tweedehands mobiele telefoons is booming. De aanpak van Closing the Loop bestrijdt een ongewenst effect van van die bloeiende markt, namelijk extra afval in ontwikkelingslanden. Het bedrijf creëert een gesloten keten, door afgeschreven telefoons daar ter plekke in te zamelen. En dat laatste gebeurt tot nog toe erg weinig.
Tweede leven
Wat doet CTL in een notendop? Het bedrijf geeft telefoons uit het Westen een tweede leven: in circa 70 procent van de gevallen is dat in ontwikkelingslanden. Omdat in Afrika en Azië elektronica meestal nog niet wordt gerecycled, haalt CTL oude en kapotte telefoons hier ook op en brengt ze naar geavanceerde recyclers. Die halen de grondstoffen eruit en maken er allerlei producten van. Op deze manier wordt het grootste deel van de metalen in de telefoons herwonnen en opnieuw ingezet. Voorheen gingen die grondstoffen voor een groot deel verloren. Dankzij deze innovatie wordt bovendien de druk op metaalwinning in de mijnen verlaagd. Intussen zijn bijna twee miljoen telefoons ingezameld.
Recyclen
Wethouder Tom Horn (ICT-beleid): "Het is een prachtig initiatief waardoor onze mobiele telefoons ‘afvalvrij’ worden hergebruikt. Daarnaast is het heel belangrijk dat elektronische producten gerecycled worden, zodat de grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Dit is een effectieve manier om ons telecombeleid duurzaam te maken." Haarlemmermeer is de allereerste gemeente waarvan de telefoons op deze manier worden hergebruikt. De gemeenten Amsterdam en Haarlem gaan in navolging van de gemeente Haarlemmermeer ook hun telefoons via Closing the Loop recyclen.
Minder e-waste
Jaarlijks vervangt de gemeentelijke organisatie van Haarlemmermeer enkele honderden mobieltjes. Tot nu toe werden deze ofwel opnieuw ingezet voor medewerkers of ze gingen naar een opkoper. Met de keuze voor CTL leiden de oude smartphones niet meer tot ‘e-waste’ in ontwikkelingslanden, maar worden de kostbare grondstoffen uit de toestellen opnieuw gebruikt.
'Schone' banen
Het doel van CTL is door intensieve samenwerking met diverse partijen over tien jaar 80 procent van alle mobieltjes ter wereld te recyclen. De aanpak creëert bovendien 'schone' banen rond afvalverzameling en -scheiding in ontwikkelingslanden. Zo wordt een flinke impuls gegeven aan lokaal ondernemerschap en genereert CTL een verantwoorde inkomstenbron voor mensen daar.
Closing the Loop geeft oude mobieltjes een tweede leven. Foto: Shutterstock