woensdag 14 oktober 2020
Hero Balancer is de Netflix van de verwarming
De temperatuur en de luchtkwaliteit in scholen, dorpshuizen, sportzalen en bijvoorbeeld kantoren kan veel beter door de installatie van een Hero Balancer. Een gebouw wordt daardoor comfortabeler, energiezuiniger en er is minder CO2-uitstoot. Dit jaar ging de SHARE Award voor innovatieve ondernemers naar dit jonge bedrijf.
Nog maar drie-en-een-half jaar geleden startte SHARE AWARD winnaaar 2020 Hero Balancer, een initiatief dat ervoor zorgt dat kinderen les hebben in een comfortabele school en sporters presteren in een zaal met de juiste temperatuur. Dat werd eerst bewezen bij basisscholen Klimop in Hoofddorp en Oranje Nassauschool in Badhoevedorp. Het beviel zo goed dat scholenstichting MeerPrimair het bedrijf opdracht gaf alle schoolgebouwen aan te pakken. Op één van deze scholen had Ted twee jaar geleden al een les over energie gegeven.
Plannen
Het liefst wil directeur Ted Braakman met de Hero Balancer ook de ventilatie in gebouwen aansturen. “Als de juiste apparatuur in huis is, en dat is lang niet overal het geval, kunnen we via de Hero Balancer de ventilatie slim aansturen. Helaas is de klimaatinstallatie maar in weinig gebouwen in orde. Goed ventileren betekent ook een lagere besmettingskans op Covid-19.”
Terugverdienen
Antoine Peters, directeur van basisschool Klimop heeft ervaring met de Hero Balancer. “De verwarming brandt niet meer dan noodzakelijk. Dit heeft het afgelopen jaar gas bespaard waardoor de investering voor een deel is terugverdiend. Ons gebouw heeft een oud en nieuw gedeelte en het zorgt ervoor dat het overal ongeveer even warm is. Dat was ervoor een probleem. Handig is ook dat we veranderingen snel kunnen doorvoeren als er bijvoorbeeld een ouderavond is. Dat komt nu in coronatijd helaas niet voor, maar in de toekomst gaan we dit weer doen. En doordat we het elektraverbruik kunnen zien, kun je verbruikers zoeken die wellicht kunnen worden uitgezet op momenten dat ze niet nodig zijn.” Zijn er ook wensen? “Het is jammer dat we het actuele verbruik niet kunnen zien, de verbruiksinformatie is tenminste drie dagen oud. Als dat wel kan, kun je meteen zien wat er gebeurt als je een apparaat uitzet.”
Wensen veranderen
Het lijkt zo eenvoudig: iedere verwarmingsinstallatie heeft een programma om deze aan- en uit te zetten. Anders dan thuis is dat in scholen en kantoren meestal een complex en duur systeem. Het wordt geplaatst met het idee dat het 20 jaar meegaat. Ted Braakman vindt dat tegenwoordig veel te lang. “Kijk bijvoorbeeld naar je smartphone, die voert ook regelmatig een update uit. Een systeem is vaak al bijna verouderd voordat het is geplaatst. In de loop van de jaren verandert het gebruik van zo’n pand of veranderen de wensen van de gebruiker. Wanneer moet het warm zijn? Op welk tijdstip kan de verwarming een tandje lager? En vaak wordt zo’n systeem niet goed onderhouden.”