maandag 11 oktober 2021

Innovatie, duurzaamheid en doorzettersmentaliteit bij SHARE Meets

Het onderwerp 'Voeding' stond centraal tijdens SHARE Meets op 6 oktober. Na anderhalf jaar van online bijeenkomsten vanwege de coronamaatregelen, verwelkomde gespreksleider Ilknur Donmez de gasten in het echt. Hoe toepasselijk bij het onderwerp voeding was dat op landgoed de Olmenhorst. Met biologische appel- en perenboomgaarden, monumentale panden en ateliers op 31 hectare in Lisserbroek. Het was een stevig programma over voeding. Er was een groot aantal sprekers uitgenodigd en op het programma stond ook de uitreiking van de SHARE Award 2021.

Hoeder
Sinds de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder is de Olmenhorst privébezit van de familie De Clercq. Florian de Clercq is de hoeder van het cultuurhistorisch erfgoed. Hij is er dan ook maar wat trots op het landgoed de afgelopen decennia gebracht te hebben op het huidige niveau. Het vervult een rol voor Haarlemmermeer en een groot gebied eromheen. Florian is de hoeder van het cultuurhistorisch erfgoed. “Per jaar bezorgen wij tussen de 100.000 tot 120.000 bezoekers met regelmaat een mooie beleving.” De belangrijkste verplichting vindt hij het openstellen en het bewust zijn van alle maatschappelijke veranderingen om je heen. “En ik stel mij dan telkens de vraag, wat betekent dat voor mij en welke opgave ervaar ik.”

Ondertussen staat de zesde generatie, bestaande uit de kinderen Amber, Julius en Liselotte de Clercq, in de startblokken. Hun ambitie: een uitbreiding van het grondgebied en daarmee een verbreding van de agrarische activiteiten om een breder publiek te bedienen, het toevoegen van recreatieve functies en de restauratie en nieuwbouw van panden om een kwalitatief landgoed te kunnen waarborgen. Ook moet het landgoed energieneutraal worden. Amber de Clercq die ook op Schiphol werkt: “Wij voelen ons met de Olmenhorst verbonden, zo zijn wij opgegroeid en opgevoed. Het is hier een plek om te verwelkomen en een plek die verbindt.” Liselotte was niet aanwezig want ze moest afrijden voor haar rijexamen. Toen ze doorbelde dat ze was geslaagd leverde dat trotse vader Florian een applaus op.

Motiveren
Dat we niet meer kunnen doorleven zoals in de afgelopen decennia weet Marjolein Brasz, managing director van Foodvalley NL al lang en de tweede spreker. Steeds meer mensen willen er nu van horen. “We hebben de wind in de zeilen. Opeens is het allemaal veel zichtbaarder want in onze achtertuin is van alles aan de hand. Kijk naar de overstromingen in Limburg en de branden op onze vakantiebestemming, Griekenland. Marjolein Brasz staat voor het produceren van goed en gezond voedsel. De sleutel om dat te bereiken is: vindt de juiste mensen binnen de verschillende organisaties die je daarmee kunnen helpen. “Als we die ‘gamechangers’ weten te motiveren kun je veel doen.”

Brasz geeft een voorbeeld uit haar praktijk: “We zijn bezig met een groot consortium om de insectenindustrie meer leven in te blazen. Insecten zijn goed voor zowel dierenvoeding als voor onszelf. Ze hebben een gezond hoog eiwitgehalte. Over een aantal jaren eten we insecten, dat is een van de veranderingen waar we naar toe gaan. Maar ondertussen moet er worden gewerkt aan toepassingen om die industrie los te krijgen.”

Sluitende kringloop
De derde spreker, Martijn Horsman, strategisch adviseur Duurzaamheid Schiphol, deed uit de doeken wat er moet gebeuren om Schiphol in 2030 Zero Waste te krijgen. “Dat hebben we al beloofd in 2016 door het ondertekenen van een manifest van de Ellen McArthur Foundation en het gaat niet vanzelf moet ik bekennen.” Het uiteindelijke doel is het maken van een gesloten kringloop. “De basis is de kwaliteit van de reststromen te verbeteren zodat je er een waardestroom van maakt en met die waardestroom kun je wat.” Zo probeert Schiphol grondstoffen niet te laten verdwijnen maar opnieuw te gebruiken.

Horsman: “Als je aan de achterkant stromen hebt die je niet meer wilt, moet je ze aan de voorkant niet meer inkopen. Bij een circulaire inkoop moet je ervoor zorgen dat je de reststromen die je product oplevert, passen in dat systeem zodat je ze aan de voorkant ook weer kan inkopen. Het is wel vreemd als je inzet op een reststroom die je zelf niet inkoopt. Dat is het sluiten van kringlopen.” En dat is precies wat Schiphol Group aan het doen is.

SHARE Award
Het laatste programmaonderdeel was de uitreiking van de SHARE Award. Wethouder Marja Ruigrok zag bij de voorgaande sprekers alle begrippen langskomen die ook bij de award horen: innovatie, duurzaamheid en een doorzettersmentaliteit. Voordat ze tot de uitreiking overging, knoopte ze het gesprek aan met Stefan Kloosterboer van Hero Balancer, de award-winnaar van vorig jaar. Stefan Kloosterboer: “Door de award kregen we een enorme boost en de klantenkring breidt nog steeds uit. Wij maken software om energieverspilling tegen te gaan. Veel scholen bijvoorbeeld gaan ook over tot aanpassing van hun verwarmingssysteem. Ze willen een fijne gezonde omgeving en door ons hebben ze een oplossing om dat slim aan te sturen. Goed voor de scholieren en goed voor het milieu.”

Visitekaartje
Er ging een luid gejuich op toen de wethouder bekend maakte dat het collectief van Pharos Hoofddorp de award had gewonnen. “Pharos is een geweldig visitekaartje voor de gemeente Haarlemmermeer. Ze volharden in het vormgeven van hun visie, tonen lef en zijn een voorbeeld voor anderen. Ook in deze tijd met de gevolgen van een pandemie blijft Pharos geloven in waar het voor staat. In Pharos komen alle onderdelen van duurzame innovatie samen om van deze bedrijven- en vergaderlocatie de ‘gezondste werkcommunity van Europa’ te maken."

De afgelopen drie-en-een-half jaar is er hard gewerkt aan Pharos dat naast het NS station in Hoofddorp ligt. Xander Meijer is heel tevreden met het bereikte eindresultaat. “Als je het gebouw verlaat heb je meer energie dan waarmee je ’s morgens bent gekomen. Het is een energieopwekkend gebouw, niet zozeer in technische zin maar juist voor de mensen. Zoals Amber en Julius de Clercq net zeiden: het plukken van appels op de Olmenhorst is een belevenis. Het is alles bij elkaar wat de appel lekker laat smaken. Zo is het ook in Pharos, het is een combinatie van meer dan twintig elementen die er samen komen. Het is echt een beleving als je in Pharos bent. We hebben een heel gezonde omgeving met ongelooflijk lekker eten in The Farm Kitchen.” En daarmee was het verhaal mooi rond.

Collectief Pharos
Het collectief van Pharos Hoofddorp bestaat uit twintig innovaties onder aanvoering van Xander Meijer. Het bestaat uit: The Farm Kitchen (Jonathan Karpathios, Xander Meijer), CAIRN Real Estate (Gyula Öry en Frederick van Gulik ), COARE (Rob Oomen), Solarix & Cube-architecten (Marloes van Heteren), Dynamic Spaces (Aniel Ramjaman), Sheryl Leysner Interior Architecture (Sheryl Leysner), De Nieuwe Draai (Marco Sotthewes), Graphenstone (Victor Franke), Healthy Workers (Guus Meulendijk), Draaijer & Partner (Bart Griess en Simon de Ruig). Een interview met Xander Meijer staat op de gemeentelijke nieuwssite InforMeer Online.

SHARE Haarlemmermeer
SHARE Haarlemmermeer is een initiatief van Schiphol Group, Rabobank, Dura Vermeer, SADC, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer.

Foto-onderschrift:
De vijfde én zesde generatie De Clercq op De Olmenhorst: Julius, vader Florian en Amber tijdens SHARE Meets Food. Andere dochter Liselotte deed haar rijexamen en kon daardoor niet deelnemen.