vrijdag 17 augustus 2018
Van het gas af in jaren 70-woning
Je cv-ketel moet worden vervangen, wat doe je? Een nieuwe ketel aanschaffen of maar direct helemaal van het gas af? Jeroen Bollemeijer en Danielle kozen voor het laatste. Hij roept gemeente en energiebedrijven op om particulieren meer tegemoet te komen. “Het lijkt wel of iedereen nog in de wachtstand staat.” Vorig jaar kochten Jeroen Bollemeijer en zijn vrouw een jaren 70-woning aan de Van den Berghlaan in Hoofddorp. Een fijn huis, maar er moest behoorlijk aan worden vertimmerd. Bovendien liep de verwarmingsinstallatie op z’n einde. "Omdat we toch gingen verbouwen, hebben we gekozen voor een elektrische luchtwarmtepomp voor de verwarming en zonnecollectoren voor het warm water. Dan doe je het in één keer goed."
Volgend voorjaar ook zonnepanelen
Bewust omgaan met energie vindt Jeroen belangrijk. "Op onze caravan op de camping hebben we al zonnepanelen. Volgend voorjaar komen er ook zonnepanelen op ons huis, die compenseren het stroomverbruik van de luchtwarmtepomp. Die aanschaf moet alleen even wachten, omdat het geld op is." Want eerlijk is eerlijk: zo’n duurzame installatie kost wel wat. "We hebben van het Rijk 2000 euro subsidie gekregen, maar dan nog. Met een nieuwe cv-ketel waren we met de helft van de kosten klaar geweest. Het is een flinke investering."
Ze houden geen rekening met gasloze huishoudens
Wat Jeroen tegenviel zijn de extra kosten die je nog eens moet betalen aan de netbeheerder en de energieleverancier. "Hoe meer elektrische apparaten je hebt, hoe zwaarder de aansluiting die je nodig hebt. Volgens de netwerkbeheerder vielen wij met zo’n zware aansluiting in de categorie ‘midden- en kleinbedrijf’, waardoor we meer vastrecht moesten gaan betalen. Ze houden nog helemaal geen rekening met gasloze huishoudens. Verder moet je voor je gasmeter vastrecht blijven betalen, zelfs als je hem niet meer gebruikt. Laat je je meter verwijderen, dan kost dat 660 euro."
Wie neemt de regie?
Die bijkomende kosten kunnen een extra struikelblok vormen om over te stappen op duurzame energie, meent Jeroen. "Ze stimuleren in ieder geval niet. Het lijkt wel of iedereen nog in de wachtstand staat. Wie neemt de regie? Wat voor subsidies komen er beschikbaar? Het zou helpen als de gemeente bijvoorbeeld een tegemoetkoming doet in de kosten voor het verwijderen van de gasmeter." Intussen zijn Jeroen en zijn vrouw heel blij dat zij zelf de stap naar ‘gasloos’ hebben gezet. "Het was even wennen, maar het bevalt prima.”
Ruimtelijke verkenning energietransitie
De inwoners en bedrijven van Haarlemmermeer hebben belang bij een zo betaalbaar mogelijke en goed georganiseerde overgang van gas naar andere, duurzame energiesoorten. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld warmtenetten of all-electric oplossingen. De gemeente Haarlemmermeer werkt op dit moment aan een ‘Ruimtelijke verkenning energietransitie’. Daarin staat hoe we invulling kunnen geven aan de nieuwe energievraag. In de tweede helft van dit jaar wordt een opzet voor het nieuwe energiebeleid geformuleerd. Na de verkiezingen op 21 november van dit jaar kan de nieuwe coalitie daarmee de keuzes en prioriteiten bepalen en starten met de aanpak van de transitie.
Foto: Jur Engelchor
Van het gas af betekent de aanschaf van zonnepanelen, een warmtewisselaar en een warmtepomp.