woensdag 05 juli 2023

UITNODIGING SHARE Meets Olifantsgras Miscanthus Gigantheus

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets. Olifantsgras Miscanthus Gigantheus is een uniek vezelgewas dat 4x zoveel CO2 opneemt dan een hectare loofbos. De oeroude grassoort uit Zuidoost-Azië groeit tot 4 meter hoog en is een soort kruising tussen riet en bamboe. In Haarlemmermeer is in 2010 de Miscanthusgroep gestart met het telen van olifantsgras. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Miscanthus veel unieke toepassingsmogelijkheden kent en een oplossing biedt voor diverse vraagstukken.

Programma

14.30 Ontvangst bij Hoeve Voorzorg in Zwanenburg 

15.00 Welkom moderator Margo Spek en wethouder Marja Ruigrok.

15.05 Gesprek met Margo Spek en Reinier van Elderen over Hoeve Voorzorg in Zwanenburg.
Reinier van Elderen vertelt over de geschiedenis van boeren in Haarlemmermeer. Hoeve Voorzorg (gesticht in 1853) is een agrarisch bedrijf in Haarlemmermeer met een bijzonder verhaal. Na de drooglegging in 1852 was Haarlemmermeer vooral een landbouwgemeente, maar vanaf 1916 ontwikkelde zich hier de nationale luchthaven Schiphol. Wat maakt wonen en werken op deze monumentale boerderij onder twee landingsbanen bijzonder? Hoe zal het bedrijf er in 2050 uitzien? 

15.15 Gesprek Margo Spek met Gert Jan Petrie en Hein van Elderen, oprichters Miscanthusgroep Haarlemmermeer.
In 2010 is de Miscanthusgroep Haarlemmermeer opgericht. Deze coöperatie van vier verschillende bedrijven pioniert met de teelt van Miscanthus (olifantsgras). Het is een antwoord op vraagstukken zoals het gevaar van ganzen en andere grote vogels nabij de aanvliegroutes van Schiphol en het verminderen van CO2 uitstoot en geluidsoverlast. Ze begonnen op hun eigen stukken grond en breiden uit met percelen van SADC waarmee ze een samenwerkingsovereenkomst afsloten. Gert Jan en Hein vertellen over pionieren, ervaringen en kansen van een biobased businessmodel. Hoe kijken ze naar het huidige stikstofprobleem? Hoe ziet toekomstbestendige landbouw eruit?

15.15 Vier deelsessies in carrousel door Miscanthusgroep Partners inclusief bezoek Miscanthus perceel.

1) Miscanthus beton door Jaap Schotanus, CEO Bio Bound en Simon Roozen, gebiedscoördinator Schiphol Trade Park SADC
Beton is na water het meest gebruikte materiaal ter wereld. Bij het maken ervan komt veel CO2 vrij. Een interessante ontwikkeling is het gebruik van Miscanthus in beton als lichtgewicht vulstof en vervanger van grind. Het is geluidsabsorberend, duurzaam, onderhoudsarm en volledig recyclebaar. Het kan worden toegepast in verschillende toepassingen zoals geluidsschermen, straatmeubilair en fietspaden.
 
2) Miscanthus 3D printen met biobased materialen door Peter van den Bosch 3D Makers Zone
3D Makers Zone (3DMZ) is een innovatief bedrijf, gespecialiseerd in industrieel 3D-printen met digitale technologieën die daarmee verband houden. Een praktijkomgeving gericht op ontwikkelen, testen en implementeren. Hier wordt onder andere het 3D printen met biobased materialen getest zoals Miscanthus en hennep. Er zijn enkele 3D geprinte voorbeelden te zien.

3) Miscanthus bioplastics composieten door Arjan Koppier, CEO Natural Fiber Composites
Miscanthus is ook een interessante grondstof voor de productie van bioplastic composieten. Het is een hernieuwbare bron van materiaal en het staat niet in concurrentie met voedselproductie, zoals sommige andere bioplastics op basis van bijvoorbeeld maïs of suikerriet. Bioplastic composieten op basis van Miscanthus heeft als belangrijk voordeel dat het afbreekbaar is en daardoor minder milieuschade veroorzaakt.

4) Bezoek stuk grond met Miscanthus door Hein van Elderen en Gert-Jan Petrie Miscanthusgroep Haarlemmermeer
Met uitleg over de toepassingen Miscanthus mulch (bodembedekker), Miscanthus stalstrooisel en Miscanthus biobrandstof.

16.45 Gesprek Margo Spek met Gert-Jan de Jong ELGRA en Maarten Markus, manager duurzaamheid AM Gebiedsontwikeling over Miscanthus papier, Miscanthus mycelium isolatiemateriaal en Miscanthus pellets als energiebron.

Miscanthus papier
De papierindustrie is jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 7 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. Meer dan de helft van al dat papier wordt gebruikt voor verpakkingen en één derde deel voor boeken, tijdschriften en kranten. Houtvezels zijn een belangrijke grondstof voor papier. De Miscanthusvezels kunnen worden gebruikt om een deel van de houtpulp te vervangen.

Miscanthus isolatiemateriaal met mycelium

Biobased bouwen maakt gebruik van grondstoffen uit gewassen die door fotosynthese CO2 uit de lucht vastleggen. Hout en houtproducten zijn daarvan het belangrijkste voorbeeld. Maar ook isolatiemateriaal van miscanthus en mycelium is in opkomst. Mycelium is het netwerk van fijne schimmeldraden dat door het substraat groeit en het miscanthus bindt tot een stevig en isolerend materiaal. Het is naast isolerend ook geluidsabsorberend, brandwerend en heeft gezondheidsvoordelen.

17.00  Afronding door moderator Margo Spek. Aansluitend netwerkborrel.

18.00  Einde

Locatie
Hoeve Voorzorg, IJweg 373 in Zwanenburg.

Aanmelden
Wil je ons laten weten of je komt via deze linkDe toegang is gratis. Na aanmelding ontvang je kort voor de bijeenkomst een bevestiging met verdere informatie.  

Graag tot ziens tijdens SHARE Meets op woensdag 5 juli!