woensdag 11 juli 2018

Hoe een aardappelboer leverancier van zonne-energie wordt

Jaren geleden zag ondernemer Jos Koeckhoven uit Hoofddorp de veranderingen rondom zijn bedrijf eraan komen. Haarlemmermeer werd van een agrarische gemeente steeds meer een gemeente die zich op andere activiteiten richtte. Mede vanwege de activiteiten op en rondom Schiphol werd het tijd om andere zaken op te pakken. Dus stopte hij met het telen van aardappels, hoe mooi dat ook was. De vraag was: wat nu? Het gemeentelijke energiebedrijf Tegenstroom en de inwoners varen er wel bij dat Jos Koeckhoven er de man niet naar is om lang te dralen. In de vrijgekomen bedrijfsgebouwen aan de IJweg 923 startte hij een opslag- en verhuurbedrijf. Maar er was nog iets anders dat hem bezighield. Hij vond al langer dat er beter moest worden omgegaan met het milieu.

In 2015 liet hij zich door NMCX Centrum voor Duurzaamheid adviseren over de toepassing van ledverlichting. Na onderzoek bleek dat zijn bedrijf ruim 7.000 euro per jaar kon besparen. In 2017 liet hij het eerste deel van de opslagloodsen voorzien van deze duurzame verlichting. Hierdoor verbruikt Koeckhoven nu minder energie en hebben hij en zijn medewerkers daar juist meer van. Ook de rest van de verlichting is intussen vervangen. Nu is nog maar de helft van het aantal lampen nodig.

Panelen
Maar dat vond Jos Koeckhoven niet voldoende. Hij liet uitrekenen dat er circa 1.400 zonnepanelen op zijn dak pasten. Het dak meet in totaal zo’n 4.500 m2, dat is bijna een voetbalveld. Intussen liggen de panelen er een paar maanden op die 400.000 kWh zonnestroom opwekken.

Subsidie
Wat het allemaal financieel makkelijker maakt, is dat er vanuit het rijk, een gedeeltelijke subsidie mogelijk was. Daarom roept hij andere ondernemers met een stevig dak op, ook zonnepanelen te nemen. Allemaal voor het milieu! En financieel worden ondernemers er ook niet slechter van.

Tegenstroom
Allemaal positief nieuws, en dit is pas de helft van het verhaal. Want de elektriciteit kan Jos Koeckhoven niet allemaal zelf opgebruiken. Hij nam contact op met Tegenstroom, het eigen energiebedrijf van de gemeente Haarlemmermeer. Directeur Andrea van de Graaf had wel oren naar de stroom die via Jos Koeckhoven´s dak wordt opgewekt. En zo komt het dat 100 Haarlemmermeerse gezinnen nu stroom krijgen van eigen bodem. En dat is nog maar het begin, want het is de bedoeling dat Haarlemmermeer steeds meer energieleverend wordt.

'Stroom van Jos'
Elke inwoner die dat wil, kan zich aanmelden voor ‘Stroom van Jos’. Het gemeentelijke energiebedrijf Tegenstroom neemt de stroom af. Stap je over naar Tegenstroom, dan krijg je puur Haarlemmermeerse stroom. Iedereen die zich tijdens de actieperiode (van 21 juni tot en met 10 oktober) aanmeldt, wordt op de Dag van de Duurzaamheid uitgenodigd bij Jos op de boerderij. Om iets leuks doen, laat dat maar aan deze ondernemer over.

Tegenstroom
Tegenstroom heeft geen financieel winstoogmerk. De aandeelhouder is de gemeente, die ziet maatschappelijke winst in de bijdrage van Tegenstroom aan duurzaamheid. Er wordt 100 procent groene energie geleverd. De Consumentenbond heeft Tegenstroom uitgeroepen tot groenste stroomleverancier van Nederland. Tegenstroom valt onder het Energiecollectief OM. De overstap naar groene energie van Tegenstroom is de makkelijkste manier om in één klap de eigen CO2-uitstoot te verlagen.

Foto: Jur Engelchor