maandag 18 november 2024
15 jaar SHARE: feestelijke bijeenkomst vol inspiratie
Met een bruisende jubileum bijeenkomst werd op woensdag 13 november 15 jaar SHARE Haarlemmermeer gevierd. SHARE startte in 2009 door een samenwerking van SADC, Rabobank, Royal Schiphol Group, Dura Vermeer, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer. Met als doel de regio duurzaam te versterken door kennis en inspiratie te delen. Een prachtige mijlpaal die niet onopgemerkt voorbijging!
Middag vol bijzondere ontmoetingen
Vanaf de ontvangst in de theaterzaal van Head First in Park 20|20 in Hoofddorp was de sfeer ontspannen en feestelijk. Betrokken ondernemers, pioniers uit het bedrijfsleven, veel geïnteresseerden waren er. Het programma begon met een interview van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, indertijd wethouder in Haarlemmermeer en een van de initiatiefnemers. Hij groef daarvoor in zijn geheugen en vertelde trots hoe het initiatief ontstond en wat het heeft bereikt. Van Dijk benadrukte de kracht van samenwerking en hoe SHARE keer op keer nieuwe kansen voor de regio creëerde. Op de achtergrond waren foto’s te zien over de geschiedenis van SHARE, waarmee fysiek 15 jaar aan samenwerking en vooruitgang tot leven kwam.
Positief vooruit met duurzame plannen
Daarna introduceerde gespreksleider Alex Tuinstra (gemeente Haarlemmermeer) de eerste spreker: Tessel Zandstra, radiomaker en maker van Happy Times Magazine. Haar boodschap was duidelijk: “Ik zoek altijd naar wat wél kan,” zei ze met een glimlach. Met haar nieuwe tijdschrift, dat volledig boomvrij is, wil ze inspireren om duurzaam en positief naar de toekomst te kijken. Ze sprak over de zorgen over de klimaatverandering, en benadrukte hoe belangrijk het is om optimistisch en vastberaden te blijven. “Liever imperfect dan niks doen,” was haar krachtige oproep aan de zaal.
Trots op 15 jaar samenwerking
Ook een aantal SHARE Founders zelf kwamen aan het woord. In een tweegeprek gingen Laurens Schenk (Schenk Makelaars) en Ard van Berkel (Rabobank) in op wat SHARE heeft bereikt. “We zijn trots dat we dit al vijftien jaar samen doen,” zeiden ze. SHARE begon indertijd met kantoren en bedrijfslocaties, daarna kwamen duurzame en circulaire initiatieven erbij, en uiteindelijk ook woningen. “Ons werk werd steeds breder, en daar zijn we enorm trots op. Ondanks de crisis twijfelden we: moeten we hier wel geld en energie in steken? Maar we realiseerden ons dat het belangrijk is om voorbij het hier en nu te kijken. Denk na over wat je in de toekomst nodig hebt. We zijn ontzettend blij dat we die stap hebben gezet. Zeker nu we zien wat het ons heeft opgeleverd. Paul Bos van Stichting Bouwland is een van de andere founders. Als pionier is hij gewend om zelfstandig te werken. “Maar echt succes bereik je pas door samen te werken. Juist in samenwerking ligt de kracht om vernieuwing verder te brengen.” Onder de gasten waren naast de Founders ook eerdere SHARE Award-winnaars en nieuwe gezichten die een frisse kijk en nieuwe ideeën meebrengen. Ook werd stilgestaan bij Joost Valk. Hij is helaas niet meer in ons midden, maar speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van SHARE.
Een blik op de toekomst van robotica
Na deze inspirerende verhalen gaf dr. ir. Ties van Bruinessen, directeur van RoboHouse, een boeiende keynote over de rol van robotica en kunstmatige intelligentie. RoboHouse werkt met diverse bedrijven en de TUDelft samen in FRAIM om technologie in te zetten op de werkvloer, bijvoorbeeld in samenwerking met KLM en Erasmus MC. Van Bruinessen sprak over de kans om robots in te zetten om werk betekenisvoller te maken en vakmanschap te behouden. Als voorbeeld: in de bagagekelders van Schiphol werken bijvoorbeeld 6000 medewerkers. Je kan Robotica inzetten om zware en repetitieve taken te vervangen. Als je dit goed doet, kunnen medewerkers kunnen zich daardoor richten op werk dat meer voldoening geeft en vakmanschap vereist. Als je hier voldoende aandacht aan besteed, worden mensen niet vervangen maar wordt hun werk minder belastend en waardevoller. Zijn verhaal gaf de gasten veel inspiratie voor de toekomst en de mogelijkheden van innovatie.
Netwerken en ideeën uitwisselen
Na de keynote was er ruimte voor een interactief speeddaten. De gasten kregen de kans om elkaar beter te leren kennen en ideeën te delen. Het doel was eenvoudig maar doeltreffend: nieuwe verbindingen leggen en elkaar inspireren voor toekomstige samenwerkingen. Deze korte kennismakingen zorgden meteen voor een energieke sfeer en een vrolijke afsluiting van het eerste programmadeel.
Hoogtepunt: uitreiking SHARE Award 2024
Wethouder Marja Ruigrok reikte de SHARE Award uit aan Franke van der Laan van Stichting MEERGroen. Zoals zo vaak werd hij omringd door veel van zijn vrijwilligers. De wethouder sprak vol bewondering over hun werk. “Stichting MEERGroen laat zien wat je kunt bereiken als je je echt inzet voor een groenere toekomst,” zei ze. “Met duizenden vrijwilligers zorgt MEERGroen voor natuurbeheer en duurzame groenprojecten in onze regio. Dat is niet alleen inspirerend, maar ook een voorbeeld voor anderen.” Marja Ruigrok benadrukte ook de samenwerking met Stichting MeerBomenNu: “Door met vele vrijwilligers overtollige jonge bomen en struiken te verplaatsen naar plekken waar ze kunnen groeien, maken ze Nederland steeds groener. De award is een welverdiende erkenning voor een organisatie die het verschil maakt op het gebied van duurzaamheid.”
Op naar volgende 15 jaar
SHARE Haarlemmermeer is dé plek waar bedrijven, overheid en kennisinstellingen samenkomen om te werken aan een gezonde en duurzame regio. Door samen te werken, ideeën te delen en innovaties aan te jagen, bouwt SHARE verder aan een toekomstbestendige omgeving voor iedereen in de regio Haarlemmermeer en de Metropoolregio Amsterdam. Op naar de volgende vijftien jaar vol samenwerking, inspiratie en vooruitgang!