dinsdag 25 maart 2025
Handen uit de mouwen bij SHARE Meets New Terra - Groen Doen!
New Terra in Hoofddorp was dé plek waar ondernemers, beleidsmakers en groene pioniers samenkwamen voor een inspirerende editie van SHARE Meets. Het thema Groen Doen! inspireerde tientallen belangstellenden. Hoe kunnen bedrijven bijdragen aan een duurzamer Haarlemmermeer? Hoe zorgen we ervoor dat economie en natuur elkaar versterken? Tijdens deze middag kwamen antwoorden én actie samen.
Groen en ondernemen gaan hand in hand
Na de opening door gespreksleider Margo Spek kwamen wethouder Marja Ruigrok, Karen Meinhardt (directeur NMCX) en Arno Jansen (SADC) aan het woord. De wethouder kreeg de vraag, welke initiatieven er in Haarlemmermeer zijn omdat de natuur en biodiversiteit wereldwijd en ook in Nederland flink onder druk staan. Marja Ruigrok: “De gemeente stimuleert biodiversiteit, maar besef dat het grootste deel van de grond particulier bezit is, namelijk 70 procent. NMCX helpt met campagnes, zoals het Haarlemmermeerse Kampioenschap tegelwippen, waarmee inwoners tegels vervangen door groen. In 2023 hebben we de vergroenmeter geïntroduceerd om vergroening van de openbare ruimte te volgen. Dat gaat heel goed.”
Gemeente en bedrijfsleven bouwen samen aan een groenere omgeving met meer biodiversiteit, waarin wonen, werken en natuur beter samengaan. Marja Ruigrok: “Het bedrijfsleven draagt zelf ook bij aan de vergroening van onze gemeente. Door alle gebiedsontwikkeling vervagen steeds meer de grenzen tussen woon- en werklocaties en komen de twee steeds dichter bij elkaar. Dan wordt het ook steeds belangrijker om een goede wisselwerking tussen de twee te hebben waarin beide elkaar versterken.” “Groen is niet alleen mooi, het is ook slim,” zei Marja Ruigrok. “Een groene omgeving verhoogt de waarde van vastgoed, verbetert het werkklimaat en draagt bij aan een gezond Haarlemmermeer.”
Arno Jansen (SADC) benadrukte hoe Schiphol Trade Park een voortrekker is in duurzame gebiedsontwikkeling. “We combineren economische groei met vergroening, en laten zien dat bedrijventerreinen ook natuurinclusief kunnen zijn.” Hij wees op New Terra als voorbeeld: een plek waar ondernemers experimenteren met circulair bouwen, hergebruik van materialen en biodiversiteit. “Groen toevoegen is niet alleen goed voor de natuur, maar maakt bedrijventerreinen aantrekkelijker en toekomstbestendiger.” Ook vertelde hij hoe bedrijven via slimme samenwerking kunnen bijdragen aan een duurzamer Haarlemmermeer. “Iedereen kan iets doen. Samen maken we écht impact. Hij legde uit hoe de zienswijze van SADC is geëvolueerd van kale bedrijfsterreinen naar werklandschappen van de toekomst waarin naast de bedrijven en de mensen, de natuur ook een belangrijke stakeholder is.
Karen Meinhardt (directeur van NMCX), het centrum voor duurzaamheid, vertelde hoe NMCX bewoners, scholen en bedrijven helpt met energiebesparing, klimaatadaptatie en natuurbescherming. “We geven advies, organiseren projecten en helpen inwoners om hun leefomgeving te vergroenen, bijvoorbeeld met isolatietips en klimaatvriendelijke tuinen.” Daarmee maakt NMCX duurzaamheid toegankelijk en praktisch voor iedereen. Ze benadrukte hoe relatief kleine aanpassingen, zoals het planten van meer groen in tuinen of energiezuinig wonen, een groot verschil kunnen maken. “Samen werken we aan een duurzamer Haarlemmermeer, stap voor stap en met impact op de lange termijn.”
Meer praktijkvoorbeelden
Daarna volgde een inspirerend gesprek met Franke van der Laan (Stichting MEERGroen) en Wouter Witkamp (SADC New Terra). Franke van der Laan vertelde hoe Stichting MEERGroen met duizenden vrijwilligers natuurgebieden onderhoudt en nieuwe bossen aanplant. “We werken aan biodiversiteit door kansen te creëren voor planten en dieren. En dat kan ook op bedrijventerreinen!” Hij gaf als voorbeeld hoe overtollige zaailingen, die normaal worden verwijderd, een tweede kans krijgen op plekken waar ze wél kunnen uitgroeien. Ook benadrukte hij de kracht van samenwerking: “Met bedrijven, bewoners en vrijwilligers zorgen we samen voor een groener Haarlemmermeer.”
Wouter Witkamp nam het publiek mee in de visie achter New Terra. “We maken hier een plek waar pioniers met een groen hart kunnen experimenteren. Van circulair bouwen tot natuurinclusief ondernemen: we testen wat werkt en delen die kennis.” Hij vertelde hoe het terrein steeds verder vergroend wordt met bomen, struiken en bloemenrijke bermen, die niet alleen zorgen voor biodiversiteit, maar ook bijdragen aan een prettige werkomgeving. Witkamp riep bedrijven op om actief mee te doen: “Iedere onderneming kan iets bijdragen, of het nu gaat om vergroening, hergebruik van materialen of slimme energieoplossingen. Het begint met een eerste stap.”
Zelf aan de slag: van praten naar doen
Na de inspirerende verhalen was het tijd voor actie. In twee sessies konden deelnemers hun kennis verdiepen én bij één sessie de handen uit de mouwen steken. Dit keer letterlijk.
Corinne Kalisvaart van Stichting Fauna Haarlemmermeer liet in haar presentatie ‘Biodiversiteit in Haarlemmermeer’ zien hoe kleine ingrepen, zoals bloemrijke bermen en groene gevels, een groot effect hebben op de natuur. Ze woont zelf vlak bij New Terra en ziet dagelijks hoe de natuur daar steeds meer terugkomt. “Vroeger waren hier vooral kale bedrijfsterreinen, maar nu zie ik regelmatig konijnen, vlinders en zelfs een ijsvogel langs het water,” vertelde ze enthousiast. In haar eigen straat merkt ze ook hoe vergroening werkt: “Doordat buren minder tegels in hun tuinen leggen en kiezen voor inheemse planten, komen er steeds meer egels en bijen.” Ze benadrukte dat iedereen, of je nu een grote tuin hebt of een klein balkon, kan bijdragen aan een groener Haarlemmermeer. “Zelfs een paar planten in een geveltuin kunnen al een enorm verschil maken.”
Onder begeleiding van Franke van der Laan van Stichting MEERGroen werkten deelnemers mee aan de natuur op het terrein van New Terra. Bomen planten, een moestuin aanleggen en een boomhaag versterken: iedereen droeg letterlijk een steentje bij aan een groenere omgeving. Een aantal MEERGroen-vrijwilligers had de komst van de SHARE-ondernemers niet afgewacht en was ’s morgens al aan de slag gegaan.
Een deelnemer verwoordde het treffend: “Je hoort vaak over duurzaamheid, maar hier ervaar je het. Geweldig om zelf iets te kunnen doen!”
Netwerken met duurzaam tintje
Na de actieve sessies was het tijd om bij te komen met heerlijke hapjes van Rebel Kitchen uit Hoofddorp. Zij bieden 100% plantaardige maaltijden, desserts en catering aan, met een focus op biologische en verse ingrediënten. Bibi Vastenhout over het in 2021 opgerichte bedrijf: “We laten zien dat plantaardig eten zowel lekker als duurzaam kan zijn.”
Samen verder bouwen aan een groene toekomst
De middag werd afgesloten met een vooruitblik. Welke initiatieven kunnen bedrijven zelf starten? Hoe kunnen ondernemers samenwerken om groen en economie te verbinden? Eén ding was duidelijk: de energie en motivatie waren groot. “Dit soort bijeenkomsten laat zien dat we samen echt het verschil kunnen maken,” zei een van de deelnemers.
Met nieuwe inzichten, frisse ideeën en groene vingers gingen de deelnemers huiswaarts. En wie weet: misschien zien we de eerste resultaten van Groen Doen al terug bij de volgende SHARE Meets op 2 juli 2025!