dinsdag 03 juli 2018
Elfwegentocht Friezen zonder druppel benzine naar de polder
De Elfwegentocht is een variant op de bekende Elfstedentocht. Door de hoge temperaturen vindt die al jaren niet meer plaats. De Friezen maken zich zorgen over de klimaatverandering en besloten tot een Elfwegentocht. Die deed dinsdagmorgen onder de bezielende leiding van Marjan Minnesma van Urgenda Haarlemmermeer aan. De NOS-uitzending waarbij Haarlemmermeer uitgebreid in beeld kwam, is makkelijk terug te kijken.
Het vervoer tijdens de Elfwegentocht langs circulaire initiatieven gebeurt met elektrisch vervoer, dus elektrische auto’s en taxi’s, deelauto’s en groengasbussen. Twee weken lang, zonder dat er een druppel benzine aan te pas komt. Niet alleen Friesland, ook andere provincies worden bezocht, zoals Noord-Holland. De start in Haarlemmermeer op dinsdag 3 juli was, hoe kan het ook anders, in C-Bèta. Dat is de experimenteerplek aan de Rijnlanderweg voor iedereen die bezig is met de circulaire economie. Guido Braam met zijn team heette er Marjan Minnesma en de NOS-cameraploeg van harte welkom.
Vers
Voor de deelnemers stond er, helemaal in stijl, als ontbijt verse melk karnemelk en brood klaar. Van de boer en de bakker iets verderop, want dat is duurzaam. Jammer genoeg was er amper tijd want de eerste bestemming wachtte. In groengasauto's, elektrische auto’s en taxi’s ging het als een haas door naar Rijsenhout. Hier deed directeur Robert Baard aan verslaggever Liesbeth Staats uit de doeken hoe de oude kassen een nieuwe bestemming hebben gekregen met algen van Algae Innovations. De tv-camera stond aan toen wethouder duurzame economische ontwikkeling John Nederstigt aangaf enorm blij te zijn met deze nieuwe ontwikkelingen.
Producten
Van de algen ging het naar de boerderij van de familie Van Elderen aan de IJweg in Zwanenburg. Gertjan Petrie, Gertjan de Jong en Hein van Elderen van de Miscanthusgroep Haarlemmermeer lieten er zien welke producten van het miscanthusgras kunnen worden gemaakt, zoals bankjes van olifantsgrasbeton. Je kon een speld horen vallen toen de camera snorde.
Best Practice
De filmploeg rijdt nog door naar een spottersplek op Schiphol waar een 'best practice - exemplaar van Bio Bound staat. En gaat in gesprek met iemand die lekker in het zonnetje heel tevreden van zo'n bijzonder bankje gebruikmaakt. Het werd de hoogste tijd voor Marjan Minnesma en de cameraploeg om de Elfwegentocht te vervolgen naar Alkmaar, de volgende stad op de Elfwegenroute. Dat is 's avonds allemaal tijdens de tv-uitzending te zien.
Sterke overheid
Daarvoor vatte John Nederstigt voor het gezelschap samen wat ze hadden gezien. "Een leidinggevende overheid en innoverende bedrijven die hun nek uitsteken zijn absoluut noodzakelijk. Wij geloven dat als er iets is wat een individu niet zelf kan doen, er een hele sterke overheid nodig is om de weg te leiden. Daarom doen we een aantal dingen zelf. We hebben het grootste zonnepark van Nederland omdat we dat voorbeeld willen laten zien. Ook hebben we bijvoorbeeld een groot zonneproject op huurwoningen dankzij Tegenstroom."
Meeslepend
Daarom ook heeft de gemeente haar eigen duurzame bedrijf MeerMaker opgericht. John Nederstigt: "Niet om bedrijven te subsidiëren, maar om bedrijven een zet de goede richting op te geven en het geld weer terug laten komen. En om te laten zien dat het ook op een andere manier kan. Sommige dingen zijn groots en meeslepend en sommige dingen zijn heel erg klein. De duurzame circulaire economie is er eentje waarop we kunnen bouwen. Jullie hebben nu een aantal bedrijven gezien waar geld wordt verdiend. En als we dan een dak met zonnepanelen tegenkomen bij een boer dat meer stroom oplevert dan hij zelf kan gebruiken, dan zijn we er als de kippen bij om de stroom aan de inwoners ter beschikking te stellen. In de polder zijn minstens 120 ondernemers met hele bijzondere projecten."
De uitzending van de Elfwegentocht is hier terug te kijken.
Foto: Jur Engelchor