maandag 11 juni 2018
Zo gaat Nederland de plastic soep tegenhouden
Plastic: we gebruiken er nog altijd erg veel van, té veel eigenlijk. Zo veel zelfs dat de plastic soep in de Stille oceaan nu al drie keer zo groot is als Frankrijk. In dit tempo zwemt er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die hier iets tegen doen. Vooral in Nederland zijn we behoorlijk innovatief bezig. Ook in de polder proberen we hieraan bij te dragen. Daarom hebben we een paar mooie projecten voor je op een rij gezet.
Avond4daagse zonder zwerfafval
Tijdens de verschillende avond4daagsen in Haarlemmermeer wordt er extra aandacht besteed aan zwerfafval. In Haarlemmermeer (Zwaanshoek, Nieuw-Vennep, Hoofddorp en Floriande), Lisse en Hillegom slaan organisaties de handen ineen met onder andere NMCX en lokale winkeliers. Zo worden er afvalzakken uitgedeeld, extra afvalbakken geplaatst door Meerlanden NV, en wordt er een ‘zwerfafvalbingo’ georganiseerd. Dit alles om geen zwerfaval achter te laten in de natuur tijdens deze gezellige wandeldagen!
Plastic brug
De Haarlemse oprichter van Dopper (je weet wel, die van die waterflesjes) bouwt een replica van de Brooklyn bridge in New York. Niet zo bijzonder, maar wel als je weet dat die brug wordt gemaakt van 25.000 plastic flessen. Dopper wil zo laten zien dat elk hergebruikt flesje helpt de plastic soep tegen te gaan. Ze hebben zelfs een heuse Bridge Dopper ontworpen. Wij drinken vanaf nu alleen nog maar uit onze Dopper.
Bellen blazen
Het plastic opvangen vóórdat het de oceaan bereikt, dat doen ze bij The Great Bubble Barrier. Met een bellenscherm blokkeren ze de stroom afval en zorgen ze ervoor dat het naar de waterkant stroomt en kan worden opgeruimd. Een super innovatieve aanpak en een van de weinige die het afvalprobleem aanpakt zonder de scheepvaart en vissen te hinderen. Ze zoeken nog hulp om hun project te lanceren, dus surf gauw naar de website van The Great Bubble Barrier.
Meubels van flessen
Nog zo’n origineel initiatief: design meubels gemaakt van opgeviste PET-flessen. Bij Plastic Whale maakten ze al sloepen van afval uit de Amsterdamse grachten, en nu dus meubels. Dat doen ze samen met meubelfabrikant Vepa. Om het proces zo duurzaam mogelijk te houden produceren ze alles in Nederland. En hun fabriek is zo goed als afvalloos. Ze organiseren zelfs dagjes plastic vissen.
Kunstmatige kustlijn
Je hebt dit project van Delftse bodem vast wel in het nieuws gezien. Oprichter Boyan Slat kreeg namelijk veel aandacht van de (internationale) media. Zijn drijvende installatie met uitschuifarmen functioneert als een kunstmatige kustlijn, en vangt zo het plastic dat in de zee drijft. In 2050 willen ze 50% van het plastic in de zee hebben gevangen. Let’s cleanup the ocean!
Drijvende stofzuiger
Oké: de bedenkers zijn twee Australische surfers, maar verdient toch een plekje in onze lijst. Want als eerste Nederlands haven heeft Marina Muiderzand een Seabin in gebruik. Deze drijvende prullenbak zuigt plastic en andere troep uit het water. De twee surfers kwamen op het idee toen ze steeds meer plastic zagen drijven op hun favoriete surfspots. Hun Seabin zuigt met behulp van een elektrische waterpomp rommel in het water op, en is zo ontworpen dat vissen er niet in terecht komen.
Vuil rapen op het strand
Wat kleiner van stuk, maar niet minder belangrijk. Deze stichting organiseert onder andere de Boskalis Beach Cleanup Tour. Tijdens deze tour ga je met een vuilniszak het strand op om afval te verzamelen om zo onze Noordzeekust afval vrij te maken. Hou de website van Stichting De Noordzee dus in de gaten wanneer je een handje mee kan helpen.
Foto: De drijvende installatie van the ocean cleanup project
De kunstmatige kustlijn van The Ocean Cleanup Project. Foto: The Ocean Cleanup Project
Bron: Informeer online.