donderdag 12 april 2018
Groene rotonde vangt fijnstof
Dagelijks denderen vele vrachtauto’s over de Pudongweg op Schiphol Logistics Park. Op een rotonde worden hier honderden sedumplantjes ingezet om de lucht te zuiveren. Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) verricht op 13 april de officiële opening van de groene rotonde.
Sedum is een vetplant die vaak gebruikt wordt voor groene dak- en gevelbedekking. De plantjes zien er leuk uit, vragen niet veel onderhoud en zorgen voor een goede isolatie en zuurstofproductie. En nog iets moois: ze vangen fijnstof weg. Bij wijze van proef is de rotonde aan de Pudongweg bedekt met sedumplantjes bemest met speciaal ontwikkelde algen. De proef is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam (Uva), algenkweker Algae Innovations uit Rijsenhout en de firma Jongkind uit Aalsmeer. De gemeente heeft voor de proef een jaar lang de rotonde beschikbaar gesteld.
Ad van Vugt van Algae Innovations: "Wat je vaak ziet bij sedumdaken, is dat ze na verloop van tijd schraal worden en dat er kale plekken ontstaan. Wij hebben samen met de UvA een speciaal soort algen ontwikkeld die goed werken bij het vitaal houden van planten. Die algen worden gebruikt in bakken met sedumplantjes die op de rotonde zijn geplaatst. Het voordeel van bakken boven losse aarde is dat de plantjes beter blijven liggen en dat een goede vochtbalans gegarandeerd is." Een eerste proef met deze zogeheten sedumtrays is gestart in de Wibautstraat in Amsterdam, een straat met veel druk verkeer. "De trays staan daar bovenop een hoog gebouw. In Hoofddorp doen we de proef nu laag bij de grond."
Sedum filtert fijnstof uit de lucht
Tijdens de proef wordt gemeten hoé goed precies de sedumplantjes op een menu van algen fijnstof uit de lucht kunnen filteren. Fijnstof is een verzamelnaam van allerlei heel kleine deeltjes die in de lucht zweven en die schadelijk zijn voor de gezondheid. Bronnen van fijnstof zijn onder meer het verkeer, de industrie en de landbouw. Het fijnstof wordt door de wind tegen de plantjes aangeblazen of valt door de zwaartekracht op ze neer. De sedumplantjes houden een deel vast en een deel wordt door de regen van ze afgespoeld, de grond in. Ze ondervinden zelf geen nadelige gevolgen van het fijnstof.
Soorten die lang bloeien
Er zijn honderden soorten sedum. Op de rotonde is gekozen voor een mix van soorten die zo lang mogelijk en op verschillende tijden bloeien. Dat is niet alleen leuk om te zien, maar bovendien hebben de plantjes tijdens de bloei een soort vingertjes waarmee ze nog meer fijnstof kunnen 'vangen'. Wie de uitkomst van de proef niet wil afwachten en zelf alvast sedum in zijn tuin wil planten, kan bij elk tuincentrum voor weinig geld terecht.
Algenkwekerij in een lege kas
Algae Innovations is een kwekerij van algen in een leegstaande kas in Rijsenhout. De algen of micro-wieren kunnen in allerlei toepassingen worden gebruikt, zoals gewasbescherming, cosmetica en in de voedingsindustrie. Algae Innovations wordt ondersteund door Meermaker, een participatiefonds van de gemeente Haarlemmermeer dat financiële bijdragen verstrekt aan innovatieve duurzame projecten die anders niet van de grond zouden komen.
Foto: Jur Engelchor