woensdag 24 januari 2018

Derk Loorbach in 1852 Lezing: 'Transitie nodig in het onderwijs'

Alleen door een nieuwe manier van denken, werken en organiseren komen we tot een duurzame wereld. Een omslag in het onderwijs is daarom noodzakelijk, aldus professor Derk Loorbach tijdens de 1852 Lezing die hij op 24 januari hield in het FOX theater in Hoofddorp.

Per dag worden maar liefst 100 miljoen plastic Coca-Colaflessen geproduceerd. En de Chinese internetwinkel Alibaba verkocht op 11 november, een Chinese feestdag, voor 35 miljard euro aan spullen. "Alleen al het plakband van al die pakjes kan vierhonderd keer de wereld rond." Het zijn voorbeelden van wat Loorbach de 'onvolhoudbaarheid' van onze manier van leven noemt.

Spoor
Dat we niet eindeloos op dit spoor verder kunnen, weten we volgens Loorbach al tientallen jaren. Toch komt de overgang naar een duurzame samenleving maar moeizaam op gang. Reden daarvoor is volgens hem dat we vast zitten in onze bestaande systemen en routines. Beleid is erop gericht om de huidige systemen beter (of minder slecht) te maken. "Dat staat een transitie in de weg."

Van alle tijden
Loorbach is directeur van het Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT) en gespecialiseerd in transities, "revolutionaire systeemveranderingen op de lange termijn". Transities zijn volgens de hoogleraar van alle tijden. Ze ontstaan op het moment dat het oude systeem vastloopt. Transities zijn noodzakelijk, maar ze doen ook pijn en brengen tijdelijk chaos met zich mee.

Collectieve comfortzone
Toch moeten we uit "onze collectieve comfortzone", stelt Loorbach, en op zoek naar nieuwe manieren van denken, werken en organiseren. Onderwijs speelt daarbij een belangrijke rol, maar moet zelf óók een omslag maken. Loorbach pleit ervoor de transitieopgaven die bij de circulaire economie horen, tot de kern van het onderwijs te maken. Praktijkleren moet voorop staan. Verder moet het onderwijs competenties ontwikkelen zoals verbinden, ondernemen en duiden en het kritisch vermogen stimuleren. Bekijk de lezing van Derk Loorbach.

1852 Lezing
De 1852 Lezing is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer. Met deze lezing wisselt Haarlemmermeer kennis uit en biedt pioniers op het gebied van de circulaire economie een podium Het is de derde keer dat de 1852 Lezing is gehouden. Spreker vorig jaar was Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank, het jaar daarvoor watergezant Henk Ovink. Tijdens de 1852 Lezing wordt ook de Cruquius Penning uitgereikt, een onderscheiding waarmee Haarlemmermeer een pionier op het gebied van de circulaire samenleving in de schijnwerpers zet. De Penning ging dit jaar naar Marc van Rijsselberghe, die succesvol experimenteert met landbouw op zilte grond en zo bijdraagt aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

Bekijk hier de 1852 door professor Derk Loorbach